Дитина гризе нігті

 

 

 


 

 

 Звичка гризти нігті або онігофагія – це один з варіантів «поганих» звичок, які можуть формуватися у дітей, частіше віком від 3 до 7 років.  Це може бути як і просто звичка, своєрідна поведінкова реакція, що сформувалась на фоні нудьги чи інших звичок (смоктати пальці), та інколи це може бути симптомом порушення психічного стану дитини: стресу, тривоги та навіть депресії.

Це досить поширена проблема. У середньому, кожна третя дитина у віці від 3 до 10 років мала цю звичку. На сьогодні, науковці вказують на генетичну схильність: діти, батьки яких гризли нігті, значно частіше гризуть нігті також. 

 У гештальт-підході гризіння нігтів розглядають, як психологічний симптом. Знак про те, що в житті дитини є емоційні проблеми, з якими вона не може впоратися самостійно. Це може бути все, що завгодно: тривога, страхи, пригнічена агресія.

Наприклад, дитина пішла в перший клас і почала гризти нігті. Імовірно, що причина ховається у напруженій ситуація у класі, яка її пригнічує. Це може бути реакція на адаптацію до нового середовища чи булінг. Дитина відчуває агресію й не знати, як її проявити ззовні, тож направляє ці емоції на себе – це аутоагресія.

 

Таку звичку слід розглядати не як просто погану поведінку, а дивитися глибше. Якщо боротися лише із симптомом, наприклад, намазувати нігті спеціальним засобом, то проблема не зникне, а замість неї може з’явитися нова нав’язлива звичка.

Батькам дітей, в яких є схожа погана звичка, слід звернути увагу на емоційний стан дитини. Проаналізувати, як справи у школі чи в садочку, чи все добре в сім’ї, можливо, дитина недавно пережила або переживає стрес. Усі негативні емоції можуть бути пов’язані з виникненням цього симптому.


Про вплив на здоров’я

Андрій Шиманський: Звичка гризти нігті дійсно є проблемою і з нею правда варто боротися. Є 3 основні пункти, як це може впливати на здоров’я дитини.

  • Ураження нігтів і шкіри. Часто нігтьова пластина може деформуватися, порушується правильний ріст нігтів. На шкірі можуть утворюватися невеликі ранки. А пошкодження – це вхідні ворота для інфекцій.
  • Порушується формування зубів і прикусу. Якщо не боротися з цією проблемою, то з часом прикус може формуватися неправильно. Часто нижня щелепа в дітей, що гризуть нігті, висувається вперед. У майбутньому це може тягнути за собою й інші проблеми з організмом.
  • Дитина може хворіти частіше. Руки брудні й ми на них переносимо збудники різних бактеріальних чи вірусних захворювань. Це можуть бути й кишкові інфекції, і яйця гельмінтів та інше. Діти, які гризуть нігті, справді хворіють частіше.

Що робити?

 Дитина гризе нігті несвідомо. Найгірше, що можуть зробити батьки: це сварити дитину, соромити її й занадто багато уваги звертати на це. Агресія від батьків і негативні емоції можуть погіршити ситуацію й звичка може дуже глибоко вкорінитися в життя дитини.

Покараннями та сварками батьки дійсно можуть уплинути на дитину й вона перестане гризти нігті. Але зазвичай, це призведе до формування іншої поганої звички (виривання волосся, психогенний свербіж та інше).

Батькам слід спокійно пояснити дитині, що це неправильно, і розібратися в причинах такої поведінки. Може бути таке, що дитина починає гризти нігті й це проходить самостійно, якщо трохи допомогти. Наприклад, коли відволікаємо дитину від цього. Але, якщо звичка з’являється на фоні стресу та інших проблем і є проявом психічних розладів, то вона не зникає сама, якщо з нею не працювати.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Діти і гаджети

До дитячого садочка без сліз.

Дитина відмовляється від їжі.