Як розвивати в дитини харчовий інтерес

 

 

 

 

Як розвивати в дитини харчовий інтерес?

Спершу потрібно усвідомити проблему: у дитини є погана звичка, яка виникла тому, що батьки раніше не думали про її харчовий інтерес. Варто переглянути харчування у сім’ї: марно змушувати малюка їсти броколі, якщо батьки його не їдять. Коли дитина регулярно бачить, що на столі з’являються овочі, які всі залюбки споживають, то згодом і сама почне їх любити.

Дати спокій дитині. Найгірше, що можна зробити, – почати змушувати дитину їсти, відволікати мультиками чи навіть погрожувати. Також не варто винагороджувати малюка за те, що він поїв. Їжа не має бути ні покаранням, ні винагородою. Прийоми їжі повинні бути в задоволення.

Прислухатися до дитини. У нас є доступ до багатьох корисних продуктів: якщо дитина не їсть гречку – це не катастрофа. Діти не зобов’язані любити все те, що люблять батьки. Не потрібно змушувати їсти якийсь певний вид каші – підберіть ту крупу, яка сподобається дитині.

Часто батьки переживають, що дитина не їсть суп. Перші страви не є обов’язковими в раціоні, без них можна обійтись – це лише один з видів їжі. Часто маленькі діти не люблять суп лише тому, що не можуть ідентифікувати, що туди входить. Їм важко сприйняти те, що у рідині плаває багато різних маленьких шматочків. Якщо батькам важливо, щоб дитина їла суп, можна спробувати нарізати овочі більшими шматками або готувати суп-пюре. Тобто приготуйте такий суп, який дитина полюбить.

Спільні трапези. На кухні завжди має бути добра атмосфера. Часто на дитину тиснуть з усіх боків через їжу, а обід чи вечеря стає чимось негативним. Найгірше, що можуть робити батьки, – сварити дитину. Коли мама свариться за столом, змушує їсти кашу, а перед носом видно цукерки на столі – це руйнує цікавість до їжі. Дитина може уникати прийомів їжі, бо знає, що буде знову щось несмачне і батьки сваритимуться.

Страви мають бути смачні. Часто діти після двох років починають відмовлятись від їжі, бо все набридло, їм хочеться чогось нового. Це нормальний етап, який проходить з часом. Збільшувати апетит у дитини можна за допомогою різних ароматів, для цього ви можете використовувати свіжу чи сушену зелень (базилік, орегано, тим’ян, кріп) або натуральні спеції (аніс, кориця, ванілін), які підсилюють смакові якості страв та дають нове життя звичним стравам.

Зелень можна додавати після року, а натуральні спеції – ближче до двох років. Також можна урізноманітнювати раціон за допомогою домашніх соусів – це може бути солодкий медовий соус, ситний сирний та інші. Створіть гарний вид страви: сподобається їжа чи ні – спершу вирішують очі та ніс, а вже потім смак. Виріжте цікаві фігурки чи намалюйте смайлика на тарілці.

Овочеві тарілки вдома. Вдома на видному місці має бути завжди вода та перекуси – і це не печиво чи цукерки. Ідеальний варіант – нарізати кольорових овочів та фруктів і поставити на стіл так, щоб діти їх бачили. Якщо на столі стоять пряники, то дитина буде гризти їх і менше хотітиме їсти потім. А так вона обиратиме овочі.

Дозвольте дітям готувати разом з вами. Такий підхід значно покращить апетит малюка: запропонуйте розкатати тісто, розкласти начинку, додати інгредієнти. Їжа – це не лише енергія, білки та вуглеводи, це також, важливий компонент розвитку, спілкування та взаємодії з близькими.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Діти і гаджети

До дитячого садочка без сліз.

Дитина відмовляється від їжі.